برگشت ادرار (ریفلاکس ) و آزمایش VCUJ

ساخت وبلاگ

برگشت ادرار (ریفلاکس ):
ریفلاکس عبارتست از برگشت ادرار از مثانه به حالب در حین پرشدن مثانه . برای درک بهتر این وضعیت خوب است نگاهی به ساختار دستگاه ادراری بیاندازیم

ادرار پس از تولید شدن در کلیه توسط لوله هایی به نام حالب به مثانه منتقل ودر آنجا تا هنگام دفع ، ذخیره می شود . در حالت طبیعی دریچه یک طرفه ای در محل اتصال حالب به مثانه جلوی برگشت ادرار را می گیرد . اگر این دریچه به درستی عمل نکند ، ادرار به داخل کلیه ها وحالب پس می زند ومی تواند میکروبها را از مثانه به کلیه برده وسبب عفونت کلیه شود .

عفونت کلیه در کودکان اگر سریع درمان نشود می تواند آسیبهای جبران ناپذیری به کلیه زده وحتی سبب از کار افتادن کلیه ویا ایجاد فشار خون شود . هدف از درمان ریفلاکس نیز حفظ عملکردکلیه از طریق جلوگیری از عفونت ادراری است .

تظاهرات بالینی:
ریفلاکس به چند طریق میتواند تظاهر یابد . شایعترین تظاهر آن به صورت عفونت ادراری همراه با تب است .بنابراین لازم است در هر کودکی که دچار تب بدون علت مشخص می شود به فکر عفونت ادراری بود وبا انجام آزمایش ادرار آن را تشخیص داد . باید توجه داشت که عفونت ادراری در شیر خواران به صورت کاملا غیر اختصاصی، وباتب ، ضعف و بی حالی ، زردی ، اسهال واستفراغ تظاهر می بابد . اما در کودکان بزرگتر وبزرگسالان بیمار علاوه بر تب سوزش ادرار ودرد پهلو را نیز نشان میدهد ، بنابراین تشخیص عفونت ادراری دراین حالت ساده تر است .

گاهی هنگامی که جنین در رحم مادر است ، سونوگرافی ورم کلیه ها را نشان میدهد . در این صورت نوزاد باید پس از تولد تحت بررسی قرار گیرد چراکه علت این ورم دربسیاری موارد ریفلاکس است واگر به موقع تشخیص داده نشود , میتواند سبب عفونت آسیب کلیه شود .گاهی نیز ریفلاکس درتمام طول فرد هیچ تظاهری پیدا نمی کند وتشخیص نیز داده نمی شود .

تشخیص ریفلاکس با انجام عکس رنگی مثانه (VCUG) داده می شود .برای این کار یک سوند کوچک درمجرای ادراری قرار داد ومثانه با ماده حاجب پر می شود . هنگامی که کودک شروع به ادرار کردن کرد از وی عکس گرفته می شود تا برگشت ادراری در صورت وجود، مشاهده شود . 

 

درمان:
ریفلاکس در بسیاری موارد به صورت خودبخود بهبود می یابد وتنها کاری که پزشک باید انجام دهد . تجویز آنتی بیوتیک است تا از بروز عفونت پیشگیری نماید . دراین حالت آنتی بیوتیک به مقدار کم وشبها قبل از خواب به کودک داده می شود .

برای اجتناب از عمل غیر ضروری، جراح باید تجربه کافی داشته باشد تا بتواند بیمارانی را که در خطر عود عفونت هستند از آنهایی که احتمالا نیاز به عمل نخواهند داشت تشخیص دهد.اگر علیرغم تجویز آنتی بیوتیک باز هم کودک دچار عفونت شود ، نیاز به عمل جراحی خواهد بود .

 

درمان جراحی:
برای درمان جراحی، سابقا فقط عمل باز امکان پذیر بود اما در سالهای اخیر عمل جراحی بسته (آندوسکوپیک ) نیز معرفی شده است . درعمل باز برشی در پائین شکم داده ومثانه باز می شود سپس حالبها از مثانه جدا شده ومجددا کاسته می شوند .

موفقیت این روش حدود ۹٥% است ولی کودک به مدت یک هفته پس از عمل باید سوند داشته باشد. از عوارض آن درد وسوزش وانقباضات خودبخودی مثانه است که معمولا پس از خارج کردن سوند بهبود می یابد .

 

 

 

سایت دکتر علیزاده

 

 

گردآورنده : maryam

راه ارتباطی : [email protected]

آدرس وبلاگ: bachehayextrophy.blogfa.com

این وبلاگ شخصی است و مطالب فقط با ذکر منبع و نام نویسنده قابل برداشت است و تمامی حقوق آن برای نویسنده محفوظ میباشد


برچسب‌ها: برگشت ادرار , ریفلاکس , آزمایش vcuj , بچه های اکستروفی بچه های اکستروفی - بچه های اکستروفی...
ما را در سایت بچه های اکستروفی - بچه های اکستروفی دنبال می کنید

برچسب : برگشت,ادرار,ریفلاکس,آزمایش, نویسنده : bachehayextrophya بازدید : 159 تاريخ : چهارشنبه 22 شهريور 1396 ساعت: 13:52